Akoya pärla

Japanerna har lyckats odla pärlor i akoya- musslan i drygt 100 år. det latinska namnet är Pinctada Martensi Fucata. På japanska heter den Akoya-Gai. de stora pärlodlingarna ligger vid Japans sydliga kuster.

musslan blir vanligen mellan 7 och 10 cm stor och den producerar odlade pärlor som är mellan 2 och 10 mm. de vanligaste pärlstorlekarna som säljs är 6-7 mm. vid 8 mm börjar sällsyntheten att märkas på priset och vid varje halv mm ökar priset markant.

skörden (Hamaage) sker alltid på vintern då vatt- net är kallare och varje lager av pärlsubstans blir tunnare, vilket ger en bättre lyster. På sommaren däremot blir varje lager kraftigare men med mat- tare lyster.

musslan skapar i genomsnitt tre till fyra lager per dag. En pärla som odlats under tre års tid har alltså flera tusen lager av pärlsubstans runt pärlemorkulan. detta kan verifieras i elektronmi- kroskop. En pärla av ’’god odling’’ har cirka 0,5 mm pärlsubstans

Pärlor består av cirka 86% kalciumkarbonat, 12% conchyolin och 2% vatten. kalciumkarbo- nat kan i dessa sammanhang bildas som kalcit eller aragonit. conchyolin är ett organiskt ämne, ett hornämne som sammanbinder aragonitkristal- lerna.

musslan har ett fint färgspektrum som kan ge vita-rosa-gröna-gula-blågrå pärlor. Här visar vi två vackra odlade halsband; det undre består av naturligt grå pärlor. av musslans totala produk- tion utgörs cirka 3% av denna blågrå färgton

Date

6 augusti, 2018

X