SMYCKESDESIGNER OCH FORMGIVAREN

ANNA FIA STERNER

Första gången Anna Fia Sterner började i verkstaden var hon endast två veckor gammal då ho fick spendera dagarna på hennes mammas, guldsmedsmästare Karin Gustavsson, verkstadsbord. Fia och hennes lillebror har sedan dess vuxit upp i föräldrarnas verkstad och smyckesfabrik och fått följa med runt hela världen på möten och mässor. – Om någon hade frågat mig för 10 år sedan om jag skulle ta över LIGA Design eller jobba med smycken överhuvudtaget så hade jag sagt, aldrig i livet. Jag vet alldeles för väl hur hårt jobb det ligger bakom.
Från början fanns det inte en tanke på att fortsätta familjens bana med smycken. Fia har tidigare jobbat som bartender, ridlärare, polkagrisbagare och mycket mer, samt hunnit plugga lite på Jönköping University inom logistik och ekonomi. Nu skapar hon smycken i verkstaden och har återförsäljare runt hela världen. Smyckena har synts flitigt i media och varumärket växer i rasande fart.

”Att jobba med smycken har alltid varit väldigt långt borta men ändå helt självklart. Både jag och min bror har ju alltid lekt i verkstaden, med material och verktyg men det har faktiskt alltid varit min bror som varit den riktiga talangen. Jag har alltid haft otroligt dåligt tålamod och vill att allt ska gå i rasande fart vilket inte alls är de bästa dåliga egenskaperna för att jobba som guldsmed. Efter skolan varje dag höll vi på med nya små projekt, allt från fantasi djur till nyckelringar. Men det roligaste var när jag, mamma och min lillebror gjorde skrotklumpar ihop. Det är när man letter upp små bitar som blivit över i mammas skrotlåda och sedan smälter ihop dem till roliga klumpar. Jag och min bror stod som ljus på var sida av mamma när hon lödde ihop våra upphittade skatter. 
Pappa jobbade med inköp, design och produktion på LIGA Design samt var agent för internationella underleverantörer i Skandinavien och tog med familjen på resor runt hela världen. Vi fick följa med och träffa ägarna och direktörerna till världens största smyckes och klockföretag, och skaffa vänner och kontakter för livet, många av dem jobbar jag med idag. Ett minne vi ofta skrattar åt är när min bror spillde Cola över en matta inne på en jätte stor fabrik i deras balsal. Jag och min bror satt på varsin stol i den stora salen med guldspeglar och marmorgolv, mitt på golvet låg en enorm persisk matta. Det kom fram en tjej och gav oss varsin Cola när vi väntade på mamma och pappa stod längre bort och pratade. Jag var ca 7 år och min bror 5år och han var en mästare på att spilla, inte dåligt heller. Hon räcker mig min Cola först och i nästa sekund inser både jag och mamma att även min bror får en… Tiden liksom stannar och han vänder glaset sakta upp och ner, all Cola verkligen forsar ut över mattan. 

Fritiden spenderades i stallet. När jag var 3 år fick jag min första ponny, därefter har det varit tävlingar varje helg så länge jag kan minnas. Därför blev det ganska självklart att göra en hästkollektion så fort chansen kom. Hästarna har varit en så stor del av mitt liv och vi har fortfarande två hästar i familjen, Belize och Celeste. 

Jag hade aldrig tänkt jobba med smycken, jag kan inte säga att det varit min dröm eller mitt stora intresse. Men på något sätt så är det bara så självklart Det har ju smugit sig på sedan jag bara var två veckor gammal. Nu ångrar jag det inte en sekund!”